Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Štrumpfovi (Brisel)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 09.12.2014

Iako Belgija ima dosta veoma poznatih i vrednih građevina, poslednjih godina Štrumpfovi (Les Schtroumpfs, The Smurfs) su postali jedna od jedna od vodećih turističkih atrakcija ove zemlje i posebno Brisela.

Posle dva holivudska igrano-animirana filma o malim plavim stvorenjima, stvorena je nova generacija obožavalaca. Belgijancima nije bilo teško da kapitalizuju privrženost fanova junacima čuvenog strip autora Pjera Kuliforda, poznatijeg pod pseudonimom Pejo. Prvi strip o Štrumpfovima Pejo je nacrtao 1958, a strip je za samo nekoliko godina preveden na tridesetak jezika. Kada je studio Hana-Barbera pokrenuo animiranu seriju osamdesetih godina, Štrumpfovi su potpuno osvojili svet.

U Belgijskom strip centru u Briselu, čitav jedan sektor je posvećen Štrumpfovima, koji su postali toliko slavni da samo upućeniji znaju da plavci potiču iz Belgije. Veliki broj lokacija u Briselu posvećen je Štrumpfovima. Na Međunarodnom festivalu ledenih skulptura svake godine bar deo je rezervisan za mala stvorenja koja juri zli čarobnjak Gargamel.

Pored slavnog Belgijskog strip centra, tu je i Muzej izvornih figura (MOOF) kao i jedina "štrumpfovska" prodavnica na svetu, gde fanovi mogu da pronađu sve moguće predmete vezane za Štrumpfove. U MOOF-u je izložena stalna postavka koja prikazuje razvoj Štrumpfova iz skromnog stripa do holivudskog blokbastera, a tu je i čitavo selo u kome fanovi mogu da sretnu "uvećane" verzije svojih omiljenih junaka. 

Tokom cele godine ova mesta privlače turiste. Veoma je popularna i Strip tura kroz Brisel, koja prati džinovske murale likova iz stripa nacrtane na okolnim zgradama.