Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Sagrada Familia (Barselona)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 09.12.2014

Jedno od mesta koja obavezno morate obići dok ste u poseti Barseloni je rimokatolička bazilika Sagrada Familia, arhitektonsko delo čuvenog Antonija Gaudija.

Istina, to je impozantna katedrala kome je genijalni katalonski arhitekta posvetio čak 15 godina života. Započeo je rad 1882. godine, ali ona za njegovog života još nije dovršena po projektu. Naime, od 18 planiranih tornjeva, 12 za apostole, četiri za jevanđeliste i po jedan za devicu Mariju i Isusa Hrista, napravljen je samo jedan. 

Gaudijeva smrt je okončala radove, a on je sahranjen u Sagradi, za koju ga je, može se slobodno reći, vezivao najveći deo njegovog života.

Godine 1926. Sagrada Familia je biila u fazi da je tek četvrtina objekta bila završena. Španski građanski rat je najviše usporio radove, tako da se ona, na neki način, pravi dan-danas. Potpuni završetak radova očekuje se 2026. godine na stogodišnjicu Gaudijeve smrti.

Ova katedrala je, treba i to reći, izazvala i velike polemike zbog svog izgleda, tako da ju je čak pisac Džordž Orvel svojevremeno nazvao najodvratnijom građevinom na svetu. S druge strane slavni arhitektonski kritičar Pol Golderberger je rekao da je Sagrada Familia najveće lično dostignuće u savremenoj interpretaciji gotike srednjovekovnog doba.