Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Posetite Jordan: Petra i druge atrakcije

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 12.03.2015

Hašemitska Kraljevina Jordan, smeštena na Bliskom Istoku između Sirije, Iraka, Saudijske Arabije, Egipta, Izraela i Zapadne Obale, zbog političko-bezbednosne situacije u regionu dugo nije bila na listi glavnih destinacija za turista. Međutim, ta država je sve samo ne mesto koje ljubitelji istorije, prirode, ali i vodenih sportova treba da zaobiđu.

Prvenstveno poznata po Mrtvom moru i drevnom gradu Petri, Jordan turistima ima mnogo toga da ponudi, između ostalog i obilazak pustinjske doline pod Uneskovom zaštitom Vadi Ram, upoznavanje sa životom lokalnih nomada, kao i delić Crvenog mora u Akapskom zalivu i njegov bogati podvodni svet.

Kraljevina površine 92.000 kvadratnih kilometara, koju naseljava nešto više od šest miliona stanovnika, pretežno Arapa, ima kombinaciju mediteranske i pustinjske klime, čija se temperatura zimi kreće između 12 i 25 stepeni celzijusa do 25 stepeni, dok leti prelazi i 40 stepeni Celzijusovih.

Najlepše vreme je u špicu sezone - martu, aprilu i maju, septembru i oktobru. Cene hotela su tada najviše, dok u drugim delovima godine gosti mogu da pregovaraju oko popusta na cenu smeštaja.

Petra...

Na tri sata vožnje od glavnog grada Jordana Amana, odnosno dva sata od Akabe, nalazi se Petra, do sredine osamdesetih godina, dom lokalnih Beduina. U Petri, u kojoj je 90 odsto objekata isklesano u stenama, na vrhuncu razvoja živelo je oko 30.000 stanovnika, ali skoro nijedan stambeni objekat nije oktriven. To se može objasniti činjenicom da je iskopano svega pet odsto tog drevnog grada.

S obzirom na to da su Nabatejci bili nomadi, u Petri se mogu videti uticaji različitih kultura s kojima su stupali u kontankt - Egipćani, Asirci, Mesopotamci, Grci, Rimljani...

Iako najranija grobnica u Petri datira iz trećeg veka pre nove ere, najpoznatija građevina je Hazne (Al Kazneh), poznatija kao "Riznica", isklesana u steni, visoka 43 metra, a široka 30 metara.

Svako ko je gledao Indijanu Džonsa i Poslednji krstaški pohod poželeo je da uđe u čuvenu Hazne i sam izabere pehar koji će mu doneti večnu mladost, ali njena velelepna unutrašnjost samo je scenografija napravljena u filmskom studiju, pošto je realnost sasvim drugačija - prostrana dvorana, bez ikakvih ukrasa, koja vodi u manju prostoriju.

U Petri se nalaze prevashodno grobnice, ali i jedno pozorište koje su Nabatejci izgradili pre više od 2.000 godina, čiji su delovi, posle zemljotresa 363. godine nove ere, iskorišćeni za popravku drugih objekata.

... i druge atrakcije...

Iako je prva asocijacija na Jordan čuvena Petra, ova zemlja ima još mnogo toga da ponudi poput skakanja padobranom, letenja zmajem, paraglajderom, pa čak i balonom iznad doline Vadi Ram, a popularni su i beduinski kampovi.

Oni koji imaju dovoljno strpljenja da ispune i podnesu neophodnu papirologiju, ali i sreće da izaberu odgovarajući datum za boravak u Jordanu, mogu da deo svog odmora provedu na nekom od brojnih arheoloških nalazišta.

Pustinja Vadi Ram je zapravo pojas dolina širok oko dva kilometra, dug oko 130 kilometara, udaljen oko 60 kilometara od Akabe, kojom dominira planina Džabal Ram visoka 1.754 metara. U toj dolini i njenim selima živi oko 5.000 stanovnika.

Iz Akabe do Vadi Rama organizuju se ekskurzije džipovima, kamilama, a postoji opcija i pešačenja do različitih pustinjskih krajolika, uskih klanaca, visokih litica i pećina.

Cena je podložna dogovoru, ali, primera radi, polučasovno jahanje kamila košta oko 10 jordanskih dinara (oko 1.500 RSD), odnosno 15 dinara ukoliko se na kamili provede sat vremena.

U ovom području nalaze se brojni petroglifi i arheološki ostaci stari i više od 10.000 godina, pa čak i ostaci kampa u kojem je nekada boravio britanski arheolog, avanturista, pisac i vojnik Tomas Edvard Lorens, poznatiji kao Lorens od Arabije.

... + Akaba

Na kraju, grad Akaba, od oko 160.000 stanovnika, centar je ronilačkog sporta u ovom delu Azije u kojem ljubitelji podvodnog sveta mogu da uživaju u brojnim koralnim sprudovima, različitim vrstama ribe i moru toplom tokom čitave godine.

Ni Akaba nije bez istorijskih spomenika, pa se u centru grada mogu videti brojni spomenici poput ranohrišćanske rimske crkve od blata s početka trećeg veka, ali i tvrđava Akaba sagrađena tokom vladavine Kansura al-Gurija od 1510. do 1517. (Izvor: Mondo.rs)