Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Pobednik (Beograd)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 11.12.2014

Trijumfalni spomenik koji se nalazi na najvišem bedemu Beogradske tvrđave izradio je vajar Ivan Meštrović.

Spomenik predstavlja pobedu srpske vojske nad Otomanskom i Austrougarskom imperijom u ratovima od 1912. do 1918. godine. Planirano je da Pobednik bude postavljen na Terazijama, ali se (zbog "golotinje") odustalo od te ideje.

Meštrović je, u stvari, pravio spomenički kompleks "Alegorija", koji bi činila fontana i figura pobednika kao vesnika trijumfalnih bitaka. Spomenik je završen 1913, i do kraja Prvog svetskog rata bio je u Češkoj i tako spasen od uništenja. 

Konačno, postavljen je 1928. godine u blizini Pašinog konaka, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Spomenik predstavlja i pobedu nad feudalizmom i ropstvom.

Nag muškarac i ratnik oličava novo renesansno doba. Sivi soko u levoj ruci osmatra svet oko sebe i "pazi da se mračne, tiranske i strane zavojevačke sile ne probude". Ako se to dogodi, mač u desnoj ruci je tu da te sile zla uplaši ili pobedi. Njegova muškost je okrenuta ka Beču, prestonici poražene Austrougarske, a pozadina ka poraženoj Otomanskoj imperiji, tj. Istanbulu.

Pobednik je najfotografisaniji i najpopularniji beogradski spomenik, simbol srpske prestonice.