Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Piramida ispred Luvra (Pariz)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 06.04.2015

Ispred Luvra u Parizu smeštena je Piramida od stakla i metala, a pored se nalaze još tri manje. Piramida Luvra (Pyramide du Louvre) je odmah posle otvaranja postala jedan od simbola Grada svetlosti.

Uspostavljanjem Javne ustanove Velikog Luvra, 2. novembra 1983. godine, koja je preuzela kompletnu kontrolu nad projektom, započelo je proširenje i modernizacija muzeja.

Pod nadzorom kinesko-američkog arhitekte (I. M. Pei), koji je za sobom već ostvario uspehe poput novog krila Nacionalne galerije u Vašingtonu, započela su arheološka iskopavanja ispod Napoleonovog dvorca i kako bi se pripremio teren za izgradnju Piramide.

Zanimljivo je da je naručilac projekta bio Fransoa Miteran. Staklena piramida je inaugurisana 30. marta 1989. godine i postala je tačka susreta najprometnijih hodnika muzeja, te je tako preuzela funkciju ulaza u veliku recepciju podno nje. 

Urbana je legenda da je Piramida sastavljena od 666 staklenih panela - naime, ukupno ih ima 673, ali je ljude privlačila mistika i "the number of the beast".

Posetioci odavde mogu da posete privremene izložbe, istorijska zdanja i palate, prvobitni šanac Karla V, auditorijum, kao i javne uslužne odeljke (gardarobu, knjižaru, kafeteriju, restoran…).

Godišnje, ovu građevinu poseti oko 4,5 miliona ljudi.