Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Nepoznato o najpoznatijim svetskim atrakcijama

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 24.09.2015

Sigurno ste čuli za sve ove svetske atrakcije, ali je moguće da većinu ovih zanimljivih činjenica niste znali...

Stounhendž
Pre sto godina, ovaj lokalitet prodat je na aukciji. Kupio ga je Sesil Čab za 6.600 funti, navodno kao poklon za svoju suprugu. Njoj se, međutim, građevina iz doba neolita nije dopala, pa ga je Čab poklonio državi tri godine kasnije.

Zgrada opere
Arnold Švarceneger osvojio je u Koncertnoj dvorani Sidnejske opera titulu Mister Olimpija 1980. godine, na godišnjem takmičenju u bodibildingu.

Loh Nes
Vlada Margaret Tačer ozbiljno je razmišljala o lovu na čudovište. Čak je bilo reči o korišćenju delfina koji bi bili pozajmljeni iz Amerike kako bi pomogli u potrazi, piše britanski “Telegraf”.

Armitaž
Najimpozantniji muzej Rusije dom je oko 70 mačaka, koje štite njegovo blago od pacova. Ova tradicija potiče iz 1745. godine, kada je carica Elizabeta, ćerka Petra Velikog, osnivača Sankt Peterburga.

Kip slobode
Lice statue modelovano je prema licu skulptorove majke, Šarlote. Prvobitno je bila namenjena Sueckom kanalu, ali je na kraju završila u njujorškoj luci.

Tadž Mahal
Bilo je potrebno 22.000 ljudi, 1.000 slonova i 17 godina da se sagradi ovaj predivan mauzolej. Šah Džahan, koji stoji iza njene izgradnje, navodno je na suprotnoj strani reke planirao da izgradi identičnu građevinu, samo od crnog mermera.

Ajfelova kula
Tokom nemačke okupacije, 1940. godine, kula je bila zatvorena, a kablovi lifta presečeni. Nacisti su na vrh okačili zastavu sa svastikom koja je bila toliko velika da ju je vetar za par sati oduvao, kada je zamenjena manjom. Kula je opet otvorena za javnost tek 1946.

Mont Everest
Najviša planina na svetu? Ne baš. Ovu titulu trebalo bi da ponese Mauna Kea na Havajima, vulkan koji je od podnožja do vrha visok 10.058 metara, u poređenju sa 8.848 metara Everesta, dok se veliki njegov deo nalazi ispod morske površine. Ipak, zbog pomeranja tektonskih ploča Everest svake godine poraste za 4 milimetra.

Krivi toranj u Pizi
Možda jeste jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na svetu, ali svakako nije najnagnutija građevina. Najveću konkurenciju za sada mu predstavlja Krivi toranj u Zuurhuzenu u Nemačkoj, koji je nagnut pod uglom od 5.1939 stepeni, u poređenju sa 3.97 stepeni atrakcije u Pizi.

Veliki kineski zid
Ova turistička atrakcija opisana je kao najveće groblje na svetu – procenjuje se da tokom njene izgradnje stradalo oko million ljudi. (Telegraph)