Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Najpopularnije atrakcije Evrope 2016

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 21.06.2016

Trebalo bi obići zaista brojne atrakcije Evrope - ali to je zaista težak zadatak.

TripAdvisor će vam pomoći u tome, budući da je na osnovu ocena svojih korisnika sastavio listu 10 najpopularnijih atrakcija.

1. Bazilika Svetog Petra, Vatikan, Italija
Svako ko ikada odluči da poseti Rim obavezno bi trebalo da obiđe jednu od najvažnijih crkava katoličanstva. Zahvaljujući impresivnom Trgu Svetog Petra na kojem se nalazi, čiji su nacrt izradili Mikelanđelo i Donato Bramante, ovu turističku atrakciju svake godine poseti više od četiri miliona turista. Crkvenu unutrašnjost odlikuju impozantni mozaici i enterijer, zbog čega se nalazi na samom vrhu liste.

2. Velika džamija u Kordobi, Španija
Istorija ove građevine nije ništa manje fascinatna od njene unutrašnje dekoracije, koju karakterišu polukružni crveno-beli lukovi, inspirisani Kupolom na steni u Jerusalimu. Prvobitno islamska građevina, Velika džamija pretvorena je u hrišćansku katedralu u 13. veku. Turisti je danas posećuju kako bi šetali između 856 stubova od jaspisa, oniksa, mermera i granita.

3. Crkva Hristovog vaskrsenja, Sankt Peterburg, Rusija
Ova spolja šarenolika građevina sa zlatnom kupolom dom je nekih od najlepših mozaika na svetu. Sagrađena je na mestu na kojem je ubijen car Aleksandar Drugi, u martu 1881. Sredstva je donirala kraljevska porodica uz pomoć nekoliko hiljada privatnih donora. Njena zadivljujuća arhitektura čini je glavnom turističkom atrakcijom u Sankt Peterburgu.

4. Alhambra, Granada, Španija
Impresivna Alhambra prvobitno je sagrađena kao vojno utvrđenje, a do 1492. godine imala je ulogu hrišćanskog suda. Kasnije su postojećim građevinama dodate brojne druge strukture, uključujući vojne garnizone, crkvu i franjevački manastir. Tokom 18. i prvog dela 19. veka zamak je bio zapušten i mnoge prostorije imale su ulogu taverni koje su lopovi često posećivali. Zamak je proglašen nacionalnim spomenikom 1870. godine, nakon čega je rekonstruisan. Na Uneskovoj listi svetske baštine nalazi se od 1984, a danas predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija u Evropi.

5. Katedrala u Milanu, Italija
Pojedini korisnici sajta Trip advajzor opisali su ovo delo arhitekture kao “jednu od najlepših crkava na svetu”. Najbolja pozicija sa koje možete uživati u lepotama ove građevine je njen krov, za koji je potrebno kupiti posebnu ulaznicu. Gotička građevina, koja je građena ukupno šest vekova, takođe predstavlja sedište nadbiskupa Milana – kardinala Anđela Skole.

6. Aja Sofija, Istanbul, Turska
Veličanstvenu građevinu podigao je vizantijski car Justinijan za samo pet godina – građena je između 532. i 537. godine. Nekada jedan od najznačajnijih hrišćanskih hramova pretvoren je u 15. veku u džamiju, kada je dozidano četiri minareta. Njen stil inspirisan je gruzijskom i seldžučkom arhitekturom, ali unutrašnje slike i mozaici i dalje odzvanjaju estetikom Konstantinopolja 13. veka.

7. Veliki trg u Briselu, Belgija
Centralni trg Birsela, okružen zidinama, Gradskom većnicom i zgradom koja je poznata kao Dvorac hleba, nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine. U Dvorcu hleba, poznatom na francuskom govornom području i kao “Kraljeva kuća”, danas se nalazi Muzej grada Brisela. Svake dve godine u avgustu na trgu se prostre veliki cvetni “tepih”, koji ulepša ovaj prostor.

8. Ajfelov toranj, Pariz, Francuska
Činjenica da se ova turistička atrakcija našla na listi ne predstavlja veliko izneđenje, s obzirom na to da je reč o jednoj od napopularnijih turističkih destinacija na svetu. Građenje čuvenog tornja završeno je 31. marta 1889. Zanimljivo je to da je Ajfelova kula do pre 41 godine držala titulu najviše građevine na svetu, kada je sagrađena Krajslerova zgrada u Njujorku. Ajfelov toranj godišnje poseti oko sedam miliona turista, što ga čini najposećenijom turističkom građevinom na svetu čiji obilazak podrazumeva plaćanje ulaznice.

9. Bogorodičina crkva u Parizu, Francuska
Reč je o jednoj od najpoznatijih atrakcija u svetu, koju je u svom romanu iz 1831. godine ovekovečio francuski pisac Viktor Igo. Mnogi hvale lepotu njenog gotičkog stila i izvanrednih vitraža, suprotstavljenih prethodnoj romaničkoj arhitekturi. Njena izgradnja započeta je 1163, a dovršena do 1250. godine. Sa 13 miliona posetilaca godišnje, odnosi pobedu nad Ajfelovom kulom.

10. Akropolj, Atina, Grčka
Veličanstveni Akropolj uzdiže se nad Atinom i vidljiv je iz gotovo svih delova grčke prestonice. U ovom kompleksu nalaze se ostaci nekoliko drevnih građevina, od kojih je najpoznatija Partenon. Gotovo 6.000 korisnika Trip advajzora ocenilo je ovo mesto kao “odlično”, a mnogi su ga stavili na listu znamenitosti “koje treba da vidite pre nego što umrete”.

Izvor: Daily Mail