Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Luvr (Pariz)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 10.12.2014

Jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu je Luvr (Musée du Louvre) u glavnom gradu Francuske, Parizu.

U prelepoj građevini, na desnoj obali Sene, izloženo je oko 35.000 predmeta iz perioda od praistorije do 19. veka, a ukupan broj predmeta je čak 380.000. Stalna postavka je izložena na površini od 60.600 kvadratnih metara. Luvr u palati Luvr je i najposećeniji muzej na planeti, sa oko 15.000 turista na dan.

Gradnja palate počela je krajem 12. veka, a od tada je više puta proširivana pa je formirana palata koja je služila kao francuski dvor, sa tri krila: Rišelje, Viši i Denon. Od 1692. tu je smeštena zbirka antičkih skulptura, a 1791. Nacionalna skupština Francuske je odredila palatu da služi kao muzej nacionalnih remek dela.

Za vreme Napoleonove vladavine prozvan je Muzejem Napoleona, a kolekcija je obogaćena u vreme Luja XVIII i Šarla X, dok je tokom II svetskog rata muzej dobio oko 20.000 novih eksponata. 

Od 2008. godine kolekcije su podeljene na osam kustoskih odeljenja: egipatske starine, bliskoistočne starine, grčke, etrurske i rimske starine, islamska umetnost, skulptura, dekorativne umetnosti, slikarstvo, grafike i crteži.