Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kuvajt: Grad svile - svetsko čudo

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 11.12.2014

Grad zaveštanja, grad proročanstva - Grad svile (Madinat al Hareer) - spojiće ekologiju, kulturu, trgovinu, razonodu i civilizacijske težnje na novoj lokaciji u arapskom svetu.

Tri stuba - biznis, kultura i razonoda - nalaziće se u okruženju novog Nacionalnog parka i rezervata divljači koji će obuhvatati i zaliv, reku i uvalu. Novi zalivski most će spajati ovaj grad sa Kuvajt Sitijem i lukom, a u planu je i novi međunarodni aerodrom.

U gradu će moći da živi oko 700 hiljada ljudi, a otvoriće i nekih 430 hiljada novih radnih mesta. Smaragdni pojas jezera i parkova, poput traka svile, krasiće svaku od 25 četvrti novog grada. Procenjuje se da će gradnja trajati najmanje dve i po decenije, a da će u tom periodu biti potrošeno više od 90 milijardi američkih dolara.

Al Badeia odmaralište će imati Nacionalno utočište divljači na više od 200 hektara i tako će biti jedan od najvećih parkova, ali i jedan od najvećih istraživačkih centara. Džaber al Ahmed most će povezivati Kuvajt siti i Madinat Al Harer - biće potrebno svega 17 minuta vožnje da se stigne iz jednog u drugi grad, a na pola puta će biti ostrva za ekskluzivne nekretnine. 

Napredna preduzimačka oblast će biti stvorena za bescarinsku trgovinu i investicije, te će tako postati poslovni inkubator razvoja, a nalaziće se tik uz novi međunarodni aerodrom koji će biti povezan sa drumskom i železničkom mrežom koja se prostire sve do Centralne Azije.

Konvencije i izložbe, svetski sajmovi i ostale manifestacije će takođe imati zavidne uslove za održavanje u Gradu svile. Sport, atletika i Centar fizičkih performansi će se nalaziti uz reku, zajedno sa Akademijom sportske medicine i srodnim institutima. 

Na vrhu poluostrva koji gleda na Arapski zaliv, biće izgrađen novi centar diplomatije i kulture - akademija koja će biti centar najboljeg iz međunarodne zajednice, a u okviru nje će se nalaziti muzej i arhiva, kao i galerija umetnosti, arheoloških artefakata, rukotvorina, ali i bina za izvođačke umetnosti.

Centar gostoljubivosti

Naravno, uz reku će se nalaziti i odmaralište - centar gostoljubivosti - sa brojnim aktivnostima na vodi. Bašte, marine, objekti za rekreaciju i konsijerž su samo neke od pogodnosti budućeg odmarališta.

Poseban deo će biti centar ekologije, nauke i istraživanja u kojem će se nalaziti i sedište Nacionalnog utočišta divljači i Nacionalnog parka. Odavde će krenuti napori da se okolna pustinja pretvori u robusno stanište za životinje.

Medija siti i Filmski grad će se baviti TV produkcijom, internet komunikacijama, snimanjem filmova i ostalim propratnim delatnostima. Obrazovni grad će sklopiti partnerske ugovore sa visokoškolskim institucijama iz Azije, Evrope i Severne Amerike.

Zdravstveni grad će biti dom za napredne centre za tretmane, istraživačke laboratorije, specijalizovanu medicinu i farmakologiju, a u njemu će se razvijati i preventivne strategije, programi rehabilitacije i nutritivni planovi.

Mubarak al Kabir kula će biti najviša zgrada sveta, sa više od 200 spratova koji se uvijaju nagore, stvarajući tako vertikalnu zajednicu od sedam četvrti koje će se naslanjati jedna na drugu.

Tagovi:    Kuvajt    Grad svile    Atrakcije