Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Krivi toranj u Pizi

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 11.12.2014

Zvonik katedrale, u delu grada koji se zove Kampo de Mirakoli je čuven u svetu kao Krivi toranj u Pizi.

Planirano je da zvonik bude potpuno vertikalan, ali počeo da se krivi odmah posle početka izgradnje, 1173. godine. Osnovne karakteristike tornja su:

  • visina od zemlje do više strane - 56,7 m, a do niže strane 55,86 m;
  • debljina zidova pri dnu je 4,09 m, a pri vrhu 2,48 m;
  • iskrivljenost tornja je 5,5%;
  • težina je oko 14.453 t;
  • zvonik ima 294 stepenika. 

Temelje tornja je postavio arhitekta Bonano Pisano, koji je ostavio nedovršen toranj i nestao. Toranj je nedovršen stajao skoro čitav vek, kada je Guljeljmo de Instrik odlučio da ga završi. Nekoliko arhitekata je 1250 pokušavalo da ga ispravi, ali je toranj i dalje tonuo. Izgradnja je dovršena 1360. godine.

Krivi toranj u Pizi se toliko nakrivio da je 1990. bio zatvoren za posetioce, a tada su počeli i sanacioni radovi. Smanjen je nagib za 44 centimetra pa je sada u položaju iz 1838. godine. Ponovo je otvoren za posetioce od decembra 2001. godine. Od tada do 2013. toranj je dodatno ispravljen za još 2,5 cm.

U novoj studiji (2013. god.), odbor naučnika koji je posmatrao toranj potvrdio je da je toranj stabilan, da se polagano ispravlja te da je to i očekivano i da je njegova budućnost osigurana za narednih dva, tri veka. 

Krivi toranj godišnje u Pizu dovede šest miliona turista, a proda se najmanje tri miliona karata za penjanje na njegovih osam spratova.