Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kip slobode (Njujork)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 11.12.2014

Čuveni Kip slobode u Njujorku jedan je od najpoznatijih spomenika na planeti.

Pun naziv statue je "Sloboda obasjava svet", a Francuska je Kip slobode poklonila Americi 1886. godine. Ženska figura predstavlja Libertas, rimsku boginju slobode. Ona nosi baklju i tablicu na kojoj je upisan datum proglašenja nezavisnosti Amerike (4. jul 1776.). Od tla do vrha baklje statua je visoka 93 metra i teška 204 tone.

Eduar de Labule dao je ideju za statuu, dok ju je dizajnirao Frederik Ogust Bartoldi. Labule je predložio da veliki spomenik treba da bude poklon Francuske Americi u znak pobede u Američkoj revoluciji i simbol ukidanja ropstva. On se nadao da će statua inspirisati Francuze da se i sami bore za demokratiju u represivnom režimu Napoleona III. Za lice statue kao model je poslužila skulptorova majka Šarlot. 

Kip slobode postao je simbol imigracije tokom druge polovine 19. veka, budući da je više od devet miliona useljenika tada stiglo u SAD, a statua je bila prva građevina koju su videli s pučine. Ostrvo na kom stoji ranije se zvalo Bedlou, ali je naziv promenjen 1956. u Ostrvo Liberti.

Oko četiri miliona ljudi posećuje statuu svake godine. Posetioci moraju da pređu 354 stepenika da bi došli do krune statue. Statua ima gvozdenu strukturu i bakarnu spoljašnjost koja je vremenom zahvaljujući procesu oksidacije postala zelena. Iako je patina znak oštećenja, takođe je i neka vrsta zaštite od daljeg propadanja. Statua je 1984. uvrštena u listu svetskog nasleđa pod zaštitom UNESCO.  

Stepenice u baklji zatvorene su za posete iz bezbednosnih razloga i više nikada nisu otvorene, pa je od tad niko nije posetio.

Zanimljivosti

- Kada bi nosila cipele, “gospođa Sloboda” nosila bi broj 7.801.

- Obim njenog struka je 10,6 metara.

- Kruna ima 25 prozora.

- Sedam šiljaka na kruni predstavlja sedam okeana i sedam kontinenata sveta ukazujući na univerzalni koncept slobode.

- Originalna baklja na statui zamenjena je 1984. novom, prekrivenom 24-karatnim zlatnim listovima. 

- Iako se to ne vidi, stopala Slobode nalaze se među pokidanim okovima i lancima, dok je njeno desno stopalo podignuto, simbolišući njeno udaljavanje od represije i ropstva.

- Najčuveniji prikaz statue je onaj u filmu “Planeta majmuna” iz 1968. kada je do pola zatrpana peskom. Takođe je “uništena” u filmovima “Dan nezavisnosti” i “Dan posle sutra”. 

- Postoji više replika statue uključujući i manju verziju u Parizu i jednu u Las Vegasu.

- Statua je 16 godina radila kao svetionik (1886-1902), obasjavajući prostor poluprečnika 39 kilometara.