Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Kaleiči: Stopama Antike

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 09.12.2014

Istorijsko jezgro Antalije, Kaleiči, prava je turistička atrakcija.

Mnogi naši putnici letuju u Antaliji, a da zapravo ne znaju da koračaju stopama mnogih naroda i najrazličitijih civilizacija, čiji su ostaci prava turistička atrakcija. 

Centralni deo Antalije - Kaleiči, njeno staro jezgro, fantastično je očuvan utvrđeni grad i zauzima površinu od oko 80 hektara. Oni koji ga posete, mogu da uživaju na moru, ali i da osete osobeni duh antike.

Osim nekropole, antičkog groblja, i jednog dela pijačnog trga, Agore, ostali antički spomenici u Kaleičiju nisu lokalizovani.

Grad je jednostavno platio previsoku cenu razaranjima mnogobrojnih osvajača, koji su staro rušili, a novo gradili. U šetnji Kaleičijem nailazi se na mnoštvo antičkih fragmenata ponovo upotrebljenih u zidovima, a ukoliko su fragmenti imali i kakvu dekoraciju, obično sada krase ulaze u bašte pansiona i restorana.

Najbolje očuvani delovi su svakako impresivna zdanja, koja su grad branila u helenskom periodu, čiji najnoviji delovi bedema datiraju iz otomanskog perioda. Najinteresantniji deo je svakako Hadrijanova kapija iz 129 godine n.e., koja nije služila za odbranu već samo za ulazak u grad, sa tri prolaza ispod veličanstvenih likova u reljefu.

Na jugozapadnom kraju zidina je impozantna okrugla Hidirlik kula, kao i „Polomljeni minaret", koji se takođe može videti okružen malim bazarom u Kaleičiju, originalno je bio deo rimskog hrama iz drugog veka.

Jivli minaret i džamija je jedna od prvih islamskih građevina u Antaliji. Tanak i visok minaret džamije, dekorisan tamnoplavim pločicama, danas je simbol Antalije. Minaret je visok 38 metara, podignut na kvadratnoj osnovi, sastavljen je od osam frulastih sekcija i do vrha vodi 90 stepenika. Danas je Jivli minaret i džamija dom antalijskog Etnografskog muzeja.

U samom Kaleičiju postoje prelepi hoteli, od kojih se svakako izdvaja „Alp Paša butik", koji je pravo mesto za obilazak i uživanje u Antaliji.
Izvor: Novosti.rs; Kaleiči (foto flickr by Rainbow Demon)