Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Julijina kuća (Verona)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 11.12.2014

U Veroni se nalazi verovatno najpoznatiji balkon na planeti: Julijina kuća najposećenije je zdanje u ovom italijanskom gradu.

Iako verovatno nije stvarno kuća originalne Julije, u Veronu dolaze turisti da bi ušli u Julijinu kuću, izašli na čuveni balkon, a onda i ispred kuće dodirnuli desnu dojku bronzane Julijine statue, jer će "ljubav ubrzo doći". Iako se ovo verovanje odnosilo prvenstveno na muškarce vremenom se prenelo i na devojke, koje bi trebalo da dodirnu Julijinu desnu ruku i pomisle (ljubavnu) želju. Ako momak i devojka to učine istovremeno, zauvek će ostati zajedno.

Turisti takođe ovde ostavljaju ljubavne pesme, poruke, molitve i zavete ali i crtaju grafite.

Prava kuća je pripadala porodici Kapelo, a urbani mit je nastao zbog sličnosti sa Šekspirovom porodicom Kapuleti. Kuća datira iz 13. veka, fasadna cigla ukrašena je gotskim prozorima, a u unutrašnjosti kuće je nameštaj iz 14. veka, freske, kamin od cigle... 

Zanimljivo je da Romeova kuća (porodice Monteki) nije otvorena za javnost jer je u lošem stanju. Na fasadi se nalazi (čuveni) natpis: "O, Romeo, Romeo, zašto si Romeo?".