Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Jedan dan u Moskvi

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 25.03.2015

Moskva je glavni grad Rusije, a prostire se na površini od čak 1081 kv. kilometra. Sama ta činjenica govori da vam 24 sata nikako neće biti dovoljno da obiđete ceo grad, ali s detaljnim planiranjem možete videti zaista dosta toga.

Okruzi Moskve su podeljeni na 125 rejona, a u gradu živi više od 10 miliona stanovnika. To je više nego u Londonu ili Parizu, tako da znate – jedan dan će biti zaista "knap". 

Što se smeštaja tiče, ima ga za svaku vrstu putnika. Sobu je moguće iznajmiti već od petnaestak do nekoliko hiljada evra dnevno, a na vama je da odaberete najbolju po vašim željama i mogućnostima. 

Šta videti? 

Ako idete u Moskvu i imate malo vremena, jednu atrakciju nikako ne smete zaobići. To je Kremlj, svojevrsni kulturni centar grada. Uključuje četiri palate Kremlja, Katedralni trg s Crkvom Vasilija Blaženog, Aleksandrovski park i poznati odbrambeni zid s kulama. Kremlj služi i kao službena rezidencija predsednika Rusije. 

Zajedno s Crvenim trgom, 1990. godine, Moskovski Kremlj je upisan na Uneskovu listu mesta svetske baštine u Evropi kao mesto koje je neodvojivo povezano s najvažnijim istorijskim i političkim događajima u Rusiji od 13. veka nadalje. 

Šta piti? 

Najbolje je da zaboravite sve stereotipe i krenete u istraživanje Moskve kao da nikada niste čuli za nju. To je zaista velegrad i svet u malom. Ako vam je prva na pamet pala votka - varate se! Dobro, kad ste u Rusiji votku svakako treba da probate, ali znajte - nije nimalo nalik onoj na koju ste navikli kod kuće. Savršena je! Nemojte se ustručavati da naručite pivo, ili jedan od brojnih alkoholnih koktela koji su u Moskvi zaista popularni! Probajte nacionalno piće kvas, ali se nemojte uplašiti. 

Šta jesti? 

U Moskvi, baš kao i u svakom drugom višemilionskom gradu, imate izbor od hiljadu restorana. Ponuda je velika. Od azijske kuhinje pa do američke brze hrane. Ovde ćete pronaći sve. Ipak, ako idete u Moskvu, svakako isprobajte neke tradicionalne specijalitete koji uključuju kavijar, boršč, piragi, bljini i šći, a ako želite da probate rusku brzu hranu, najbolje mesto za to je "Ruski bistro". 

Najbolji pogled na grad 

Ako želite da vidite grad iz neobične perspektive tu je i TV toranj Ostankino koji nudi panoramski pogled koji seže u nedogled. Ovo je do 1976. godine bila najviša zgrada na svetu, a izgrađena je na 50. godišnjicu Oktobarske revolucije. Ovaj vidikovac je otvoren svakodnevno do 21 sat. 

Ne zaboravite da kupite tradicionalne šubare, babuške i pripazite da ne odudarate previše od ostatka stanovništva. Kao i da ne govorite protiv njihovog predsednika. (punkufer.hr)