Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Gondole (Venecija)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 10.12.2014

Venecija ima nekoliko simbola, među kojima je Trg i Crkva Svetog Marka, Most uzdaha, Duždevu palatu, ali i možda najprepoznatljivije čamce na svetu - gondole.

Za brojne kanale romantičnog grada kao što je Venecija, gondola je idealan čamac za plovidbu u plitkim vodama uz minimalni gaz. 

Gondola se gradi od osam različitih vrsta drveta i od 280 delova. Oblik ovog čamca je asimetričan pa se lako upravlja sa samo jednim veslom. Gondolijer stoji na krmi i vesla. Leva strana je duža od desne da bi se stvorila ravnoteža zbog težine gondolijera. 

U pismu dužda Vilalea Faliera iz 1094. godine prvi se put spominje gondola koja se tada, kao i danas, koristila za prevoz putnika gradom. U 18. veku na kanalima grada je plovilo možda čak 14.000 gondola što znači da je Venecija bila jedan od najprometnijih vodenih puteva u svetu.

Danas ih je ostalo samo oko petsto i predstavljaju najčešće turističku atrakciju. Venecijska tradicija nalaže da par koji se vozi u gondoli mora da se poljubi ispod svakog mosta, kako bi zauvek ostali zaljubljeni.