Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Big Ben (Elizabetina kula)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 10.12.2014

Jedan od najvećih svetskih tornjeva sa satom (sahat kula) nalazi se u Londonu. Popularni Big Ben smešten je na severoistočnom kraju Vestminsterske palate.

Big Ben je, u stvari, naziv zvonika koji se nalazi unutar kule, a od 2012. zvanični naziv kule je Elizabetina kula (The Elizabeth Tower, ranije Clock Tower). Građevinu je dizajnirao arhitekta Augustus Pugin, u neogotičkom stilu, a visoka je 96,3 m. 

Zvono Big Ben je teško 13 tona, a smatra se da je dobilo naziv u čast Bendžamina Hola ili boksera Bena Kanta. Uglavnom, kada je izgrađeno 1858, zvalo se Veliko zvono. Kula ima satove na sve četiri strane. A na svakom satu pozlaćenim slovima piše "Bože, čuvaj našu kraljicu Viktoriju". Zanimljivo je da je kazaljka koja pokazuje časove duga 2,7 m, a kazaljka koja pokazuje minute - 4,3 m. 

Satovi su se nekoliko puta u poslednjih stotinu godina kvarili ili bivali zaustavljeni. Kula i satovi oštećeni su u II svetskom ratu, a dva puta su mehanizmi stajali zbog vremenskih neprilika. Poslednji put, zvona su utihnula za vreme sahrane Margaret Tačer, 17. aprila 2013. godine.

Elizabetina kula je jedan od najpoznatijih simbola Londona i Velike Britanije, ali i najpoznatija filmska lokacija u Londonu. (Intertravel)