Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Belvedere (Beč)

Magazin / Atrakcije
Objavljeno 10.12.2014

Kompleks baroknih palata u Beču zove se Belvedere, a podignut je za austrijskog princa Eugena Savojskog u bečkoj opštini Landštrase.

Belvedere se nalazi jugoistočno od centra pored poznate palate Švarcenberg. Palate Gornji Belvedere i Donji Belvedere uz park čine jedan od najlepših baroknih ansambla u svetu. Kompleks je pretvoren u muzej, tj. Austrijsku galeriju Belvedere.

Radovi su počeli 1697. godine, a Belvedere je najpoznatije delo arhitekte Johana Lukasa fon Hildebranta. I drugi umetnici tog doba godinama su radili na ulepšavanju. Kipar Đovani Staneti uradio je brojne figure po parku i detalje po fasadama. Fresku na kupoli u mramornoj dvorani uradio je Martino Altomonte, a do 1716. godine radili su i kipar Baltasar Permoser, Domeniko Parkodi, Jonas Drentvet, Đakomo del Po i drugi.

Park je tipično francuski, sa podrezanim biljem, urednim šetnicama i tzv. igrom vode. Projektovao ga je francuskui arhitekta Dominik Žirar. Tu je i veliki vodeni bazen, alpski vrt i manji prirodni park u engleskom stilu.

Do 1723. nikao je i Gornji Belvedere, čiji je projektant ponovo fon Hildebrant. Ovaj dvorac je bio letnja rezidencija princa Eugena. Freske su oslikali Karlo Karlone i Frančesko Solimena. 

Ceo kompleks prodat je 1752. godine carici Mariji Tereziji, a ona ga je nazvala Belvedere. Poslednji koji je koristio dvorac Belvedere kao rezidenciju bio je nadvojvoda Franc Ferdinand. Čitav kompleks je restauriran i temeljno uređen posle II svetskog rata. Od tada je kompleks jedan od simbola glavnog grada Austrije.