Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Švehat - Beč

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 11.12.2014

Bečki aerodrom 'Švehat' (Schwechat, VIE) udaljen je oko 20 kilometara od centra Beča a do njega se iz centra grada može stići za 16 do 25 minuta automobilom, autobusom ili vozom.

Zahvaljujući svom povoljnom geografskom položaju bečki aerodrom predstavlja važnu okosnicu za destinacije Srednje i Istočne Evrope kao i Bliskog i Srednjeg istoka. Osim toga ovaj aerodrom karakterišu obimna ponuda od 179 destinacija u 67 zemalja sveta kao i visok nivo kvaliteta usluga, kratko vreme presedanja i visok stepen tačnosti. 

Aerodrom "Švehat" je kapija ka Istočnoj Evropi, pa ga priznatije avio kompanije koriste sve više. Važan dan za aerodrom bio je u junu 2012. godine kada je otvoren prošireni terminal Check-in 3. Novi kompleks raspolaže sa 17 mesta za pozicioniranje aviona, dodatne check-in šaltere, centralnu bezbednosnu kontrolu, moderno postrojenje za sortiranje prtljaga kao i prostor za šoping i gastronomsku ponudu.

Na terminalu Check-in 3 posebno su ponosni zbog činjenice da je potpuno prilagođen osobama sa invaliditetom. Šalter nudi i direktnu vezu sa hitnim službama na aerodromu ako je nekom putniku potrebna pomoć. Uvedeni su i novi info-monitori, koji rade i na Check-in-u 1. Na ovim monitorima je bolja usmerenost prikaznih ekrana za dolaske i odlaske i jači kontrast radi bolje vidljivosti.

Poznati brendovi imaju svoje prodavnice na aerodromu. Među njima su Dolce & Gabbana, Erste, Desigual, Geox, Bookstore, Lagerfeld, Paul & Shark, Raiffeisenbank, Samsonite, Swarovski, Swatch, Versace i drugi. Po terminalima je smeštno i četrdesetak restorana, barova i kafića, a djuti fri šopovi su na svakom koraku.

Svakodnevno se organizuju turističke ture po aerodromu, koje koštaju od 4.50 EUR, dok se ulaz na aerodromski vidikovac (terasu) plaća 4 EUR (deca do 16 godina - 2 EUR). Terasa je otvorena od 15. marta do 15. novembra (10.00-20.00).

Postojeći sistem pista na bečkom aerodromu koji se sastoji od dve unakrsne staze za poletanje i sletanje omogućava trenutno maksimalno 74 avio-kretanja tokom jednog sata. Može da primi i Airbus A380.

Aerodrom je domaćin avio kompanijama Austrian Airlines i Fly Niki. Preko puta terminala nalazi se Astron Hotel & Convention Center Vienna Airport.

Uskoro...

Krajem 2014. godine će Intercity-vozovi koji dolaze sa Zapada moći da prođu kroz novu bečku glavnu železničku stanicu koja je u izgradnji i stignu do aerodroma. Tako će na primer, vožnja na relaciji od Linca do aerodroma trajati jedan i po sat, a od Salcburga - dva i po sata. Za tri godine očekuje se puštanje u promet i treće piste, čime će aerodrom još više dobiti na značaju.

Zanimljivosti...

- Bečki aerodrom jedan je od retkih aerodroma u Evropi koji se notira na berzi. 

- Tokom 2012. godine na bečkom aerodromu otpremljeno je 22.165.794 putnika.

- Na aerodromu radi oko 20.000 ljudi u oko 230 firmi; još 52.500 radnika indirektno su povezani sa bečkim aerodromom.

- Schwechat je sagrađen 1938. godine s ciljem da bude vojni aerodrom, a tadašnji civilni se nalazio kod sela Aspern nadomak Beča. Tek 1954. Schwechat je postao glavni bečki i austrijski aerodrom. (Intertravel i Compress; foto: viennaairport.com)