Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Shiphol - Amsterdam

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 10.12.2014

Aerodrom Shiphol (AMS; Luchthaven Schiphol) je najveći holandski aerodrom. Udaljen je 17,5 kilometara od grada, a vozom se do centra stiže za 20 minuta.

Posle Pariza, Londona i Frankfurta, Amsterdam ima najprometniji aerodrom u Evropi. 

Shiphol ima šest pista, ali jedan veliki terminal. Bazni je aerodrom kompanije KLM i nekoliko manjih; uz to je i baza američkog Delta Airlines-a. Nalazi se na tri metra ispod nivoa mora, po čemu je "najniži" svetski aerodrom, ali "visinu" nadoknađuje najvišim kontrolnim tornjem na svetu (101 m).

Avioni više od 100 aviokompanija sleću i poleću sa Shiphola ka više od 300 destinacija.

Pomenuti terminal ima tri glavna hola, koji se sastoje od pristanišnih holova. Sve je otvoreno sedam dana nedeljno, od ranih jutarnjih do kasnih večernjih časova. Na terminalu se nalaze mnogobrojni djuti fri šopovi, barovi, male prodavnice, restorani, butici, pekare, najpoznatiji brendovi brze hrane, picerije, pa i suši bar.

Pored spa i Centra za meditaciju, za putnike koji se duže zadržavaju u tranzitu, na Shipolu je otvorena galerija Rijks muzej (ulaz - besplatan), sa stalnom postavkom i mogućnošću kupovine suvenira. Otvoren je i Holland Casino, kao i dva hotela Mercure i Yotel - sa različito dizajniranim sobama.

Zanimljivo je da je od 2011. na panoramskoj terasi "parkiran" avion Fokker 100 u koji može besplatno da se uđe i pogleda unutrašnjost.

Od 1. septembra 2014. na ovom aerodromu moguće je besplatno korišćenje bežičnog interneta. (Intertravel; foto: flickr.com by rhodes)