Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Šarl de Gol - Pariz

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 10.12.2014

Posle londonskog Hitroua, Aerodrom Šarl de Gol (CDG) je po veličini najveći u Evropi, a među prvih deset na svetu po broju putnika i poletanja i sletanja aviona.

Najveći francuski aerodrom udaljen je 23 kilometra od Pariza sa kojim je odlično povezan. Najvažnije domaće i svetske turističke destinacije povezane su sa aerodromom. 

Do centra prestonice stiže se za 45 minuta, do parka Disney World - 10 minuta, a do Lila je potrebno sat vremena. Iz Pariza do aerodroma i obrnuto dolazi se autobusom, a karte koštaju od devet do 25 evra. Vožnja, u zavisnosti od linije traje do 45 minuta. Vozovi polaze na svakih desetak minuta, a vožnje traje do pola sata. Cena karte u jednom pravcu iznosti oko devet evra. Vožnja automobilom traje do pola sata a aerodrom ima nekoliko hiljada parking mesta.

Na aerodromu postoji veliki broj restorana, barova, prodavnica i drugih servisnih lokala. Najbliži hoteli su "Pullman Paris Charles de Gaulle Airport" 4* i Ibis Paris Charles de Gaulle Aeroport - Gares 2* kao i Novotel Paris CDG Terminal 4* - sva tri udaljeni na oko 200 metara od aerodroma. Još pet hotela u prečniku od tri i po kilometra od aerodroma.

Više od 200.000 putnika dnevno prođe kroz aerodromske terminale koji su međusobno povezani vozićem. Prvi terminal je namenjen svim avio kompanijama, drugi je u početku koristio samo Air France što danas nije slučaj, dok se treći koristi za low cost i čarter letove. U istom trenutku tridesetak aviona može da bude na terminalima. Iako je aerodrom ogroman, krasi ga odlična organizacija.

Aerodromska zgrada u obliku cveta ima jedanaest nivoa, na čijem se vrhu nalazi vidikovac. Na Terminalu 1 nalaze se prodavnice brendova Swatch, Virgin, Phileas, Alpha Bravo. Terminal 2 rezervisali su Hour Passion, Beauty Unlimited, Attitude, McDonald's, Pizza Hut, Swarovski, Men's Lounge, Cartier, Quartz, Paul, dok su Terminal 3 zauzeli Pergoal, Cult i Caffe Ritazza.

Biznis prostorije otvorene su tokom celog dana, a pošta radi na terminalu 1 i 2a; naravno, banke i menjačnice su na svakom koraku. Internet kafei mogu da se lako pronađu na terminalima 1, 2e i 3. Bežični internet može besplatno da se koristi 15 minuta, posle čega se naplaćuje od tri evra za pola sata. Na svim terminalima postoje zanimacije za decu, od kojih su neke i besplatne.

Avio karte iz Beograda do gradova Evrope i sveta možete rezervisati preko sajta agencije Intertravel ili pozivom Call centra na 011 310 89 99, svakog dana od 8.00 do 20.00. Jednim pozivom, možete iznajmiti automobil bilo gde u svetu, rezervisati smeštaj i kupiti polisu putnog zdravstvenog osiguranja!

Zanimljivosti

- Oko 1.350 aviona dnevno sleti i poleti sa četiri piste.

- Spot grupe U2 za pesmu "Beautiful Day" snimljen je na Aerodromu Šarl de Gol.