Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Niš

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 01.03.2017

Prva betonska poletno-sletna staza dužine 1500 m, koja je služila za vojno letenje, izgrađena je 1952. godine na lokaciji sadašnjeg Aerodroma Niš Konstantin Veliki koji se nalazi na 4 km od centra grada.

Poletno-sletna staza produžena je 1972. godine na 2200 m što je omogućilo poletanje tadašnjih savremenih mlaznih aviona.

Prateći industrijalizaciju grada kao industrijskog, univerzitetskog i regionalnog centra, ali i potrebe stanovnika ovog dela Srbije, ondašnje rukovodstvo grada je 80-tih godina sve više razmišljalo o izgradnji aerodroma na bazi objekata koje je Vojska koristila. Detaljno su pripremljeni uslovi i 1986. godine, udruživanjem privrednih i političkih subjekata, doneta je odluka o osnivanju radne organizacije "Aerodrom Niš". Pristanišna zgrada i potrebni prateći objekti su izgrađeni tokom 1986. godine.

Sletanjem prvog aviona B737 i aeromitingom 12. oktobra 1986. godine svečano je otvoren aerodrom Niš. Zahvaljujući finansijskim sredstvima, od decembra 2002. do oktobra 2003. godine, pored ostalog, obnovljen je deo aerodromske opreme, izgrađen je toranj kontrole letenja i asfaltirane su manevarske površine Konstantina Velikog, niškog aerodroma koji beleži sve veći promet.

Kada budu prihvaćeni, više projekata za finansiranje iz međunarodnih razvojnih programa, pružiće mogućnost niškom aerodromu Konstantinu Velikom (IATA: INI) da nastavi sa unapređenjem rada.