Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 10.12.2014

Na 18 kilometara zapadno od centra Beograda, u blizini Surčina, nalazi se međunarodni aerodrom 'Nikola Tesla' (BEG).

Beogradski aerodrom je bazni aerodrom nacionalne avio kompanije Air Serbia (Er Srbija) i drugih čarter i lowcost kompanija (Wizz Air, Aviogenex, Air Pink...). Na aerodromu su smeštena preduzeća Jat tehnika, Agencija za kontrolu letenja i druge.

Prvi beogradski aerodrom tj. letilište, nalazilo se na Banjici (gde je sad VMA), ali pošto se razvijalo menjalo je lokaciju. Avioni su jedno vreme sletali i na Kalemegdan, zatim u blizini Pančeva (od 1923.),  a 1927. je izgrađen Međunarodni aerodrom "Beograd" na livadi Dojno polje, između Bežanijske kose i leve obale Save. Od februara 1928. sa novog aerodroma poleću i avioni prve domaće avio kompanije - "Aeroput". Taj aerodrom su porušili Nemci pri povlačenju iz Beograda, 1944. godine. 

Konačno, od 1962. aerodrom se nalazi kod Surčina, a do 2006. ime je bilo nepromenjeno - Aerodrom "Beograd" - a od tada JP Aerodrom Nikola Tesla Beograd. 

Od 2005. godine pušteno je u rad šest najsavremenijih avio mostova, godinu dana kasnije otvoren je rekonstruisani međunarodni Terminal 2. Tokom prošle godine aerodrom je još dorađen sa dva od ukupno šest novih avio mostova. Završeno je i proširenje platforme C, koja služi za parkiranje aviona, što je znatno povećalo postojeći kapacitet. Tokom 2014. najavljeni su radovi na proširenju hodnika C i hodnika A, a posle toga i temeljna obnova stare zgrade Terminala 1.

Statistika pokazuje da u poslednje dve godine beogradski aerodrom konstantno obara rekorde u prometu.