Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Moskva - Šeremetjevo

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 10.12.2014

Međunarodni aerodrom Moskva-Šeremetjevo (IATA: SVO) nekoliko puta u poslednjoj deceniji proglašavan je za najbolji aerodrom u Evropi po kvalitetu usluge.

Tako je Šeremetjevo postao prvi ruski aerodrom koji je dobio međunarodno priznanje od putnika i stručnjaka.

Najveća ruska vazdušna luka pokriva letove ka više od 200 destinacija. Usluge aerodroma koriste tri vodeća avijatičarska saveza: SkyTeam, Star Alliance i Oneworld.

Sveobuhvatni razvoj i modernizacija aerodroma započeli su 2005. godine, a rezultat je upečatljiv: broj terminala je utrostručen (sa dva na šest), a kapacitet je sa 12 miliona povećan na 35 miliona putnika. 

Kompleks pokriva površinu od oko 480.000 metara kvadratnih. U proleće 2007. godine je otvoren novi međunarodni Terminal C sa parkingom na četiri nivoa koji može da primi 2.500 automobila. Kapacitet ovog terminala je 1.500 putnika po satu, odnosno pet miliona godišnje.

U proleće 2008. godine je otvorena moderna železnička stanica sa direktnim vozom Moskva-Šeremetjevo. Poletno sletnu stazu TLS-2, dužine 3.700 metara, mogu da koriste svi tipovi aviona, uključujući i Airbus A380. Poslovni hangar od 2008. godine nudi kompletno održavanje poslovnih mlaznjaka u okviru svojih vrhunskih usluga.

Modernizacija Terminala F je dovela do uklanjanja pregradnih zidova kako bi se oslobodilo što više prostora, kao i do optimizacije bescarinske zone. Novi kontrolni toranj (ATC Tower) je otvoren 15. februara 2013. godine. Aerodrom je usvojio i primenjuje najvažnije međunarodne standarde iz domena bezbednosti, zaštite životne sredine i kvaliteta usluga. Terminal E je 2011. godine dobio salonski prostor Sirijus za osobe sa invaliditetom u tranzitnoj zoni. Aerodrom ima i prostorije za putnike sa decom, kao i druge brojne pogodnosti.

Osim Šeremetjeva, u Moskvi postoje još četiri aerodroma: Domodedovo, Vnukovo, Bikovo i Ostafjevo.

Ovaj aerodrom je baza avio kompanije Aeroflot, kao i Nordavia i Nordwind Airlines.