Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Hitrou - London

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 11.12.2014

Jedan od najvećih svetskih aerodroma je londonski aerodrom Hitrou (London Heathrow Airport, LHR), sa više od 70 miliona putnika godišnje.

Nalazi se u Hilingdonu, udaljen od centra Londona 23 kilometra. Ima pet putničkih i jedan teretni terminal. Novi, Terminal 5, otvorila je kraljica Elizabeta II, 14. marta 2008. godine, a otvaranje Terminala 2 očekuje se tokom 2014. godine. Aerodrom je zvanično otvoren 31. maja 1946, a prvi komercijalni let je bio 1. januara 1946. za Buenos Aires.

Glavna je baza kompanija British Airways i Virgin Atlantic. Oko 85 avio kompanija koristi Hitrou sa koga avioni poleću ka više od 180 destinacija. Dnevno sleti i poleti više od 1.200 aviona, a najviše ka Njujorku, Dubaiju, Dablinu, Frankfurtu i Amsterdamu.

Zanimljivo je da na aerodromu postoje samo dve piste, ali sedam kapela, pa i pres služba sa foto-reporterima i TV ekipom. Glavni koridori imaju nazive sa početnim slovima strana sveta (N - sever, Newall Road; E - istok, Elmdon Road; S - jug, Stratford Road; W - zapad, Walrus Road; ali i C - centar, Camborne Road).

Hitrou je povezan sa centrom Londona sa dva velika auto puta i dva puta manje kategorije. Na aerodromu postoje brojni parkinzi i garaže, kao i u blizini aerodroma. Parkinzi su sa aerodromskim zgradama povezani besplatnim autobuskim linijama. Put do centra grada, u zavisnosti od opterećenosti saobraćaja, može da potraje i do sat vremena. Aerodrom ima svoju autobusku stanicu, a autobusima se sa aerodroma stiže do grada, do železničkih stanica Riding i Feltam, kao i do drugih gradova Britanije.

Putovanje do centra Londona metroom traje i do sat vremena, a skuplje železničke varijante su Hitrou Ekspres (vozovi koji stižu do Pedington stanice u centru i polaze na 15 minuta, a vožnja traje 15 minuta) i Hitrou Konekt (do Pedingtona, na pola sata, a put traje 25 minuta). Jedinstvena je cena taksija za sve taksi kompanije - prevoz do centra košta oko 70 funti.

Najbliži hoteli su Renaissance London Heathrow Hotel, Holiday Inn London Heathrow i Park Inn Heathrow sa po četiri zvezdice i Holiday Inn London - Heathrow Ariel i ibis London Heathrow Airport sa po tri zvezdice. Na svim terminalima nalaze se restorani, mesta sa brzom hranom i barovi. Svi terminali su pokriveni bežičnim internetom, a većina avio kompanija svojim putnicima daje šifre za korišćenje besplatnog interneta.

Jat-ov šalter (26-27) nalazi se na Terminalu 4, a putnici čekiraju karte u zoni C.