Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Eleftherios Venizelos - Atina

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 10.12.2014

Atinski aerodrom Eleftherios Venizelos (ATH) otvoren je 29. marta 2001. godine u mestu Spata, a dobio je ime po popularnom grčkom političaru.

Nasledio je stari aerodrom Elinikon, a nalazi se na 20 kilometara od centra Atine. Najveći grčki aerodrom baza je avio kompanija Olympic Air i Aegean Airlines. Kroz jedini civilni atinski aerodrom godišnje prođe oko 14 miliona putnika i po tome je među prvih petnaest evropskih aerodroma.

Od ove godine na Dolascima postoji samo jedan - Centralni informativni pult. Aerodrom je modernizovan, renovirani su autobuski gejtovi. Urađena je i digitalizacija, pa sada putnici na dva dolazna mesta mogu da koriste "virtuelne asistente". Na tzv. Internet ostrvu dostupno je besplatno korišćenje bežičnog interneta, moguće je punjenje mobilnih telefona, laptopova i drugih uređaja.

Prvi Airbus A380 sleteo je na atinski aerodrom 2011. godine.

Aerodrom je dobro povezan sa grčkom prestonicom. Autobusom (četiri linije) je najlakše stići do centra, linijom 3 atinskog metroa stiže se do grada. Taksi je, naravno, najskuplja varijanta a vožnja traje oko 40 minuta.

Oko aerodroma postoji nekoliko hotela, a najbliži je Airport Sofitel sa četiri zvezdice. Dvanaest kilometara dalje nalazi se Hotel Les Amis, a na pet minuta vožnje taksijem je i Holiday Inn Attika Avenue. Među hotelima u blizini aerodroma su i Sea Sight Boutique Hotel i Mare Nostrum Hotel Thalasso.

Pored brze hrane na aerodromu je smešteno i nekoliko dobrih kafića i restorana, prodavnica brendirane robe. Ako imate vremena između letova obavezno posetite Attika Zoological Park u Spati ili obližnju vinariju Megapanos. (Intertravel)