Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Brisel

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 11.12.2014

Među trideset najboljih i najprometnijih aerodroma Evrope nalazi se i Aerodrom Brisel (Luchthaven Brussel-Nationaal; IATA: BRU), udaljen oko 11 kilometara od belgijske prestonice.

Godine 1956. je započela izgradnja novog aerodroma, a u izgradnji su učestvovali po jedan arhitekta iz svakog dela Belgije (Brisela, Flandrije i Valonije). Master plan iz 1985. godine je predvideo sveobuhvatnu modernizaciju poznatu i pod nazivom "Zaventem 2000".

Kralj Albert II je 1994. godine inaugurisao novi kompleks, a princ Filip je 2002. godine zvanično otvorio pristanište za Šengen zonu. Aerodrom je usvojio novi logo i ime u oktobru 2006. godine.

U 2012. godini je obavljeno više od 220 hiljada poletanja/sletanja (84% evropskih i 16% prekookeanskih). Najpopularnije putničke evropske destinacije su bile London, Milano, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Minhen, Berlin, Rim, Madrid i Barselona.

Najpopularnije prekookeanske destinacije su bile Njujork, Tel Aviv, Kazablanka, Monastir, Đerba, Abu Dabi, Tanger, Montreal, Toronto i Mumbaj. Aerodrom može da opsluži do 50 poletanja/sletanja po satu.

Aerodrom Brisel baza je za devet avio-kompanija među kojima je i Brussels Airlines i Vueling.

Zanimljivo je da na aerodromu postoji specijalan parking za bicikle.