Molimo sačekajte...
Sistem trenutno vrši obradu podataka
Online rezervacijom štedite novac i doprinosite zaštiti životne sredine.
Intertravel brine o vama tokom celog vašeg putovanja.

Aerodrom Barselona (El Prat)

Magazin / Aerodromi
Objavljeno 11.12.2014

Posle madridskog, Aerodrom Barselona je najveća španska vazdušna luka koja je među trideset najprometnijih svetskih aerodroma.

Aerodrom Barcelona-El Prat (IATA: BCN) konsolidovao se kao evro-mediteranska strateška tačka pošto se nalazi se na 15 km od centra Barselone i na tri kilometra od luke, jednog od najbitnijih tržišta za krstarenja.

Glavni katalonski aerodrom je glavna baza avio kompanije Vueling i baza kompanija Iberia Regional, Air Europa, Norwegian i Ryanair.

Pokazatelj uspešnosti je i skok broja putnika sa oko 25 miliona 2004. godine na oko 35 miliona 2013. godine. Izgradnja treće poletno-sletne staza je započeta 2004. godine, kao i izgradnja produžetka primarne poletno-sletne staze, a u cilju povećanja broja poletanja/sletanja na 90 po satu.

Logistički centar infrastrukture se nalazi na Terminalu 1, a renoviranje i proširenje Terminala 2 je otvorilo prodavnice za oba terminala. Osim velikog broja putnika, kroz aerodrom je 2013. godine prošlo više od 100 hiljada tona tereta i obavljeno je oko 276 hiljada poletanja/sletanja.

U februaru 2014. Barcelona-El Prat Airport postao je prvi španski aerodrom na koji je sleteo Airbus A380 avio kompanije Emirates. (Intertravel)