Turska - ponude avio karata, aranzmana i hotela

Avio karte

Direktan let
Let u jednom pravcu
Povratni let:

Pretraga hotela

Pretraga aranžmana avio prevoz

Aranžmani
Hoteli!

Avio karte, hotel i aranžmani za gradove

Zanimljive informacije o ovoj zemlji

Tursko kulturno i privredno središte, koje se nalazi na Bosforskom moreuzu, bilo je 2010. godine Evropska prestonica kulture. Ovaj grad, opevan u pesmi grupe The Four Lads "Istanbul (Not Constantinople)" (i mnogim drugim pesmama!), zaista je imao mnogo imena: od najstarijeg Vizantion, preko Novog Rima, do Stambola, Carigrada i Konstantinopolja. U stvari, Istanbul je tri grada u jednom: pored azijskog dela, evropski je podeljen na stari i novi deo koje razdvaja istorijski zaliv Zlatni rog, a povezuje most Galata. 

U Istanbulu živi više od 13 miliona stanovnika, a svakodnevno grad poseti više od 100.000 turista iz celog sveta. Pravi sudar civilizacija dočaran je na svakom koraku - mogu se videti hrišćanske crkve, džamije, antičke znamenitosti, palate, bazari, muzeji, spomenici, ali i najmodernije građevine među kojima je i Tržni centar Dževahir - jedan od najvećih tržnih centara u Evropi. Istanbul predstavlja zabavan miks starog i modernog, konzervativnog i duhovnog.

U gradu koji povezuje Crno i Mramorno more, nalazi se Aja Sofija, poznata i kao Crkva svete mudrosti. Remek delo vizantijske arhitekture nekada je bila najveća hrišćanska crkva na svetu, pa najveća džamija, a danas muzej koji je na Uneskovoj listi svetske baštine. Po uzoru na Aju Sofiju, prekoputa je izgrađena Plava džamija, jedna od tri najveće u Turskoj sa čak šest minareta. Zbog serije "Sultan Sulejman", naši turisti ponovo su krenuli put Istanbula. Pored Svete Sofije, žele da vide dvorac Topkapi, Beogradsku kapiju i Vaseljensku patrijaršiju.

Još jedan veliki razlog za posetu ovom gradu je "Istanbul Shopping Fest" tokom juna. Radost ovog neobičnog festivala oseti se stotinu tržnih centara, koji nude sa popustom domaće i strane brendirane proizvode. Šoping groznica prisutna je i na mestima koja inače odišu životom, kao što su Trg Taksim, Nišantaš, Šišli, Bakirkoj, Fatih, Baharije i Avenija Bagdat, ali i na tradicionalnim šoping mestima poput Kapali-čaršije i Bazara začina. Na različitim lokacijama u Istanbulu budu upriličena uzbudljiva zabavna događanja, kako u trgovačkim centrima, tako i u manjim trgovinama. Festival prate i brojne svečanosti, koncerti, izložbe, muzički performansi, zabave, takmičenja, modne revije i parade grupa koje u Istanbul dođu iz inostranstva.

Od pre dve godine po gradu se prodaje i konzervirani "Istanbulski vazduh" po ceni od 16 turskih lira. Kupuju se i slatkiši, odeća, začini, suveniri, uz obavezno cenjkanje. Ne zaboravite: Turci su veoma ljubazni i pristojni domaćini.

U Istanbulu može da se puši nargila, da se pije čaj ili kafa u orijentalnom kafiću, da se cenka na bazaru ili izjutra slušaju pozivi na molitvu koji odjekuju s nebrojenih minareta. Već u sledećem trenutku može da se oseti kosmopolitska atmosfera luksuznih hotela, prodavnica sa svetski poznatim markama i modernih noćnih klubova. Jedan od tih je i klub "Reina", koji je proglašen za najbolji svetski klub u 2010. godini. I opet kontrast: neizbežan je i Arheološki muzej, jedan od najbogatijih muzeja antičkim kulturnim nasleđem na svetu. Veče je kao stvoreno za odlazak na Galata kulu - vidikovac sa koga se pruža fenomenalan pogled.

Istanbul - turizam, kultura, šoping, lepota, avantura...
(Nenad Mandić; foto: flickr by aylamillerntor)