Portugalija - ponude avio karata, aranzmana i hotela

Avio karte

Direktan let
Let u jednom pravcu
Povratni let:

Pretraga hotela

Pretraga aranžmana avio prevoz

Aranžmani
Hoteli!

Avio karte, hotel i aranžmani za gradove

Zanimljive informacije o ovoj zemlji

Najveći portugalski aerodrom nalazi se u blizini Lisabona. Aeroporto de Portela (LIS) je glavna luka kompanije TAP Portugal. Od aerodroma do grada dolazi se autobusom (za 20-tak minuta), metroom (za 25 minuta do centra) ili taksijem (nije preporučljivo). Iako stanovnici grada razumeju španski, radije će da odgovaraju na pitanja turista na engleskom.

U Lisabonu, na sedam brda, nalaze se predivne građevine svih stilova, a centar grada je uvršten u Svetsku baštinu Uneska. Park Monsanto je najveći u Evropi.

Lisabonska katedrala potiče iz 1147. godine. Izdvaja se i Kula Belem, koju je u čast prekomorskih otkrića podigao između 1515. i 1521. godine kralj Manuel I Portugalski, kako bi branila lisabonsku luku. Brojni su i muzeji, od kojih se ističu oni posvećeni morima i okeanima. Grad ima i poznatu operu. Centar je jedna velika pešačka zona, a moderna, brza i jeftina podzemna železnica, kao i mreža tramvaja i autobusa, čine lako dostupnim bilo koji deo grada. Infrastruktura grada je unapređena, sa novinama kao što je impresivni Vasko de Gama most preko reke Tagus, koji povezuje gradski aerodrom sa mrežom nacionalnih puteva.

Pored novog, postoji i mnoštvo starog koje šarmira turiste, dajući metropoli blago provincijsku atmosferu. Izvrsna, slikovita srednjovekovna oblast Alfama okružuje gradsku tvrđavu, a istorijski drveni tramvaji idu redovno, bučno, uzbrdo i nizbrdo prolazeći pored dekorativnih kafića sa podovima oslikanim mozaikom.

Od znamenitosti se izdvaja akvarijum Lisabona, jedan od najboljih na svetu, a u Muzeju Maritime nalazi se skoro sve što je vezano za more. Jedan od najpoznatijih simbola grada je Spomenik otkrićima, Padrão dos Descobrimentos, smešten na obali reke u Aveniji de Brasilia u oblasti Belem, dizajniran za komemoraciju portugalskom dobu otkrića. 

Najbolji pogled pruža se sa brda na kom se nalazi Cristo Rei, statua Hrista nalik na onu u Rio de Žaneiru. Pogled na grad sa tog mesta je fantastičan. Živopisni distrikt Barrio Alto pun je malih prodavnica i ribarnica, i prozori i balkoni ovog distrikta su “ukrašeni” razapetim vešom kao i ptičijim kavezima. Kada padne noć ovaj deo Lisabona se prosto “probudi” sa nekim od najboljih fado kafea u gradu koji se prostiru duž ulica osvetljenih viktorijanskim lampama.

Provod u Lisabonu počinje u sumrak i traje do jutarnjih sati. Opcije i ponude variraju u zavisnosti od individualnog ukusa, ali kvalitet i zabava su uvek zagarantovani. Postoje četiri glavna područja koje bi trebalo uzeti u obzir: Av. 24 de Julho (Alcântara, uglavnom barovi i diskoteke), Bairro Alto (obilje restorana, barova i diskoteka, četvrt je prepoznatljiva i po fadu), Docas (Doca de Alcântara, takođe mnoštvo restorana barova i diskoteka) i Parque das Nações (uglavnom restorani i barovi).

Na jugu grada je peščana plaža "Costa da Caparica", dugačka 30 kilometara, ili osvježavajuća "Meco", peščana "Troia", ili usamljena "Adraga", rangirana kao jedana od najboljih plaža u Evropi. Na 20 do 30 minuta od glavnog grada tu je i "Guincho", prekrasna plaža poznata širom sveta za surfovanje. (Intertravel; foto: flickr.com by Chris Yunker)