Egipat - ponude avio karata, aranzmana i hotela

Avio karte

Direktan let
Let u jednom pravcu
Povratni let:

Pretraga hotela

Pretraga aranžmana avio prevoz

Aranžmani
Hoteli!

Avio karte, hotel i aranžmani za gradove

Zanimljive informacije o ovoj zemlji

Egipat je najpoznatiji po ostacima drevne civilizacije: hijeroglifi, hramovi, mumije i piramide.

Redovno i obilno izlivanje Nila je dovelo do stvaranja plodne ravnice u okruženju pustinje. Tragovi prvog ujedinjenog kraljevstva su stari više od 5000 godina (iz 3200. godine p.n.e). Poslednja autohtona dinastija je pala pod Persijancima 341. godine p.n.e, a onda su došli Grci, Rimljani, Vizantinci, Arapi, Osmanlije a na kraju i Britanci. Egipat je potpunu nezavisnost stekao tek posle Drugog svetskog rata.

Leta su veoma topla i suva, dok su zime blage. Period od novembra do marta je najugodniji za posetu Egiptu kada skoro i nema padavina u dolini reke Nil. Tanak pojas (oko 50 km) ka jugu, uz Sredozemno more, dobija najviše padavina tokom zimskih meseci, a kiše su često praćene i grmljavinom, a ponekad i gradom. Poplave su normalna pojava na Sinajskim planinama kada za kratko vreme može da padne obilna količina kiše. Sneg ponekad pada na najvišim predelima, a zabeležene su pojave mraza čak i u pustinjama.

Geografski, Egipat ima sledeće regione: Donji Egipat, Srednji Egipat, Gornji Egipat, Zapadnu pustinju, Obalu Crvenog mora i Sinaj. Pored Kaira (u njem u se nalaze piramide Gize i muzej), čuveni su gradovi Aleksandrija, Luksor, Hurgada, Port Said i dr. Vredi obići i Abu Simbel (sa prelepim drevnim hramovima), Dahab, Karnak, veštačko Naserovo jezero, Manastir svete Katarine, Dolinu kraljeva i dr.

Najvažnija turistička mesta u Egiptu su Hurgada na Crvenom moru i Šarm el-Šeik na južnom delu Sinajskog poluostrva, popularno među roniocima. 

Tri najprometnija egipatska aerodroma su Aerodrom Kairo (CAI), Hurgada (HRG) i Šarm el-Šeik (SSH), a tokom 2014. očekuje se ponovno otvaranje veoma važnog međunarodnog aerodroma u Aleksandriji (ALY) koji je zatvoren od decembra 2011. godine.