Austrija - ponude avio karata, aranzmana i hotela

Avio karte

Direktan let
Let u jednom pravcu
Povratni let:

Pretraga hotela

Pretraga aranžmana avio prevoz

Aranžmani
Hoteli!

Avio karte, hotel i aranžmani za gradove

Zanimljive informacije o ovoj zemlji

"Balkan počinje na kapijama Beča," rekao je nekada davno Klemens Vencel fon Meternih, austrijski državnik, političar i verovatno najznačajniji diplomata svoga vremena.

Razmetljiv ali tajnovit - Beč je sav u protivrečnosti: konzervativan grad u kom se rodio modernizam; uporište antisemitizma čije su ime svetom "nosili" Jevreji; dom valcera...ali i psiho-analize. Tamo je svetlost ali i tama; u ovom gradu ne možete imati jedno bez drugog. 

Jedan od razloga velike popularnosti Beča je svakako i muzika. Šubert je jedini veliki kompozitor koji je rođen u ovom gradu, ali je u Beču živelo mnogo velikana poput Mocarta, Betovena, Štrausa, Hajdna, Bramsa, Bruknera i Malera.

Beč ove godine proslavlja 150 godina od rođenja Gustava Klimta, slikara poznatog po remek delu "Poljubac" (The Kiss). Može se reći da je u ovom gradu svaka godina posvećena ovom umetniku jer je njegove slike nemoguće izbeći. Međutim 2012. će biti posebna.

Sve velike galerije su se pridružile ovom svojevrsnom festivalu, a Klimtova dela možete pogledati u muzeju Leopold i palati Upper Belvedere koje imaju prelepe bašte i divan pogled na grad.

Beč je dom i umetnosti. U centru grada možete posetiti muzej Kunsthistorisches (istoriju umetnosti), koji je sam po sebi veliko umetničko delo. Teško da možete proći nekom ulicom a da ne naletite na galeriju ili izložbu koja nije vredna vaše pažnje.

Ako vas slike i muzika ne interesuju možete sesti u neki od čuvenih kuća kafa i posmatrati prolaznike, a tu su i šarmantni parkovi koji odvajaju centar grada od predgrađa. Vredi da obiđete i carske palate, naročito Šenbrun kao i na hiljade predivnih crkvica.

Posetiocu koji prvi put ide u Beč koristiće da pročita knjigu jevrejskog pisca Štefana Cvajga "The world of yesterday". To je priča o poslednjim danima Hasburškog carstva i ranim godinama Austrijske republike.

Svi znamo za probleme Austrije tokom uspona nacizma, ali ova knjiga ima neku vrstu tragične dimenzije i svi bi trebalo da je pročitaju kako bi razumeli koliko je ova zemlja zaista izgubila. Ovaj grad je poznat i po Maleru, Klimtu i naravno Frojdu. Oni su, pored ostalih, bili pioniri neke drugačije vrste muzike, literature, dizajna, arhitekture, političkih misli i filozofije. I skoro svi su bili Jevreji.

Kako da provedete savršeno jutro u Beču?Samo šetajte. Posetite "zlatne" galerije u kojima se nalaze radovi Rembranta, Vermera, Durera, van Dika i Rubensa. Obiđite parkove i nastavite da šetate sve dok ne stignete do Grabena - otvorenog prostora u centru grada.

Onda pronađite kafe Hawelka, najautentičniji kafić u gradu. Obiđite katedralu Stephansplatz , a onda Jezuitsku i Dominikansku crkvu, a zatim ručajte u kafe Prukelu. Upravo ta tura će vam dati pravu sliku o ovom veličanstvenom gradu: međutim ljudi ovde dolaze decenijama ali i dalje su samo zagrebali po površini Beča. Ali to će im samo dati razlog da se opet vrate.

Izvor: b92.net;